7 Aralık 2010 Salı

Balkonda Topraksız Tarım

AFT (Aerated Flow Technique)- HYPONICA

Hyponica daha çok uzak doğu ülkelerinde kullanılan bir akan su kültürüne verilen isimdir. Önce sistemi tanımak için bu konu ile ilgili pdf dökümanı inceleyelim. Daha sonra marketlerde kolayca bulabileceğiniz malzemelerden evde nasıl uygulayabiliriz onu görelim.

http://www.mre.com.my/upload/product/item/file//97Home%20Hyponica%20system.pdf" />



Üst ölçüleri birbirine eşit, derinlikleri farklı iki adet plastik depo alıyoruz.

Bu depoların kapaklarını kullanmayacağız. Daha sonra kullanmak üzere kaldırabilirsiniz.










Küçük deponun çapraz iki köşesine delik delip su giriş ve geri dönüş parçalarımızı monte ediyoruz ve üst depodaki su seviyesi ayarını yapıyoruz. Bunun için rezervuar bağlantı parçalarından kullanıyoruz.










Alttaki depo içine akvaryum su pompasını yerleştirip uygun bir plastik hortumla üst deponun su giriş deliğinden geçirerek benim yine akvaryum pompasının parçalarından oluşturduğum musluk sistemine bağladığım gibi bağlayacaksınız.











Daha sonra Alt depo yarım olacak şekilde ölçekli olarak su doldurup sistemin çalışmasını ve üst depodaki su seviyesinin ayarını yapıyoruz. Ölçekli diyorum çünki daha sonra Sn. Kudret Tezel' den aldığımız sıvı besini onun tarifine göre bu depodaki suya ilave edeceğiz.
















Sistemin çalıştığından emin olduktan sonra üst deponun çerçeve ölçüsünde stafor plakadan kapak kesip musluk istemimizi starfor plakaya monte ediyoruz ve koyacağımız fide sayısı kadar pet bardak ölçüsünde saksı delikleri açıyoruz.

















Sistemi denemek ve acemiliğinizi atmak için bir adet fide ile başlamanızı tavsiye ederim. Daha sonra dayanamayıp nasıl daha çok fide yapabilirim diye uğraşacağınızdan eminim. Yine tavsiyem Red Robin domates yapmanız. Çünki geçen sene çok güzel Red Robin domates yetiştirdim bu sistemde. Onlarında resimlerinden sizlerle paylaşacağım.
















Pet bardakları resimde görüldüğü gibi, fide köklerinin dışarı çıkmasına müsade edecek fakat bardak içindeki perlit veya başka bir bitki yetiştirme ortamının deliklerden dökülmeyeceği ölçülerde delik veya ızgara biçiminde keserek hazırlıyoruz.













Sisteme alıştıkça fide ilavesi yapabilirsiniz. Ben bu sistemde 3 Adet Red Robin domates fidesini başarı ile büyütmüştüm.























Her sabah kahvaltıda kendi ürettiğiniz domatesle lezzetin tadına varmaya ne dersiniz.




İlaç yok... , horman yok... , çevresel atıklardan kaynaklanan zehir yok...

Çevresel atık yok. Depodaki su değişimlerinden çıkan su ile evdeki diğer saksılarınızdaki çiçeklerinizi sulayın. Onlarında bu işlemden çok memnun kaldıklarını göreceksiniz.

1 yorum:

  1. SAĞ ÜST KÖŞEDEKİ REKLAM SİLİNMİYOR ONUN YÜZÜNDEN YAZIYI OKUYAMIYORUZ

    YanıtlaSil